Účelem vosku je chránit palmové listy před spalujícím sluncem, tropickými sprchami a hmyzími škůdci. Proto je karnaubský vosk tak tvrdý, tepelně odolný, lesklý a odolný vůči vnějším vlivům. Vosk je z palmových listů mechanicky odstraněn, roztaven a rafinován. Obchodovatelnou formou karnaubského vosku jsou malé vločky nebo granule bílé nebo slámové barvy.
Karnaubský vosk je nejtvrdší, nejodolnější a nejlesklejší ze všech přírodních vosků. Říká se mu „král vosků“. Skládá se z esterů mastných kyselin a alkoholů, volných mastných alkoholů, sacharidů atd. Obsahuje až 10% kyseliny skořicové, která je silným antioxidantem, má výrazné antimikrobiální vlastnosti, snižuje hladinu cukru v krvi a cholesterolu:
Kyselina skořicová (Cinnamic acid)
Karnaubský vosk je potravinářská přídatná látka a má označení E903. Používá se jako glazura při výrobě cukrovinek, marmelád a žvýkaček.
Rovněž se nanáší v tenké vrstvě na čerstvé ovoce, aby byly chráněny a udržovány v průběhu skladování a přepravy.
Díky svému lesku a trvanlivosti se karnaubský vosk používá v lešticích prostředcích na boty, dřevěné podlahy a nábytek. Tyto laky se velmi snadno nanášejí a rychle zasychají.
Karnaubský vosk je součástí kosmetiky, zejména rtěnek a krémů.
Karnaubský vosk je tedy prvotřídní přírodní produkt s jedinečnými ochrannými a dekorativními vlastnostmi.
Použití karnaubského vosku dává olejové formulaci lepší výkon a prodlouženou životnost.